VG MotorCycles

VG-MotorCycles bouwt en herstelt klassieke Harley-frames, aangepaste Harley's, bobbers, choppers en Harley- en Yahmaha-trikes.

 VG MotorCycles

Voor hun kwaliteitscontrole en een gegarandeerde passing van een Harley blok zou de beste manier zijn om een motorblok in het frame te hangen. Maar door het gewicht van ongeveer 150kg is dit geen optie.

Het idee van VG MotorCycles was om het Harley Motorblok te digitaliseren door middel van 3D Scannen en hierna 1:1 uit te printen.  

Eisen:

Hoge nauwkeurigheid 3D Sanner en 3D Printer dit i.v.m. de juiste plek voor de ophangingen van het geprinte motorblok.

Stevig materiaal omdat het uiteindelijk een Tool is die regelmatig wordt gebruikt.

Het printbereik van de 3D Printer moet voldoende zijn om het Motorblok te kunnen printen.

Aanpak:

3D Scannen: RangeVision Pro / Calibry 3D Handscanner

Met deze scanner is het gehele motorblok gescand, zwart is voor de meeste scanner lastig te scannen daarom is het motorblok met kalk ingespoten (achteraf is dit weer makkelijk te verwijderen). Om de hoge nauwkeurigheid te garanderen is er gewerkt met zogenoemde markers die er voor zorgt dat de posities van de verschillende scans automatisch op de juiste plek aan elkaar worden gelegd. Na het digitaliseren moet de data worden verwerkt tot een gesloten mesh, welke hierna omgezet tot een 3D Printbaar bestand.

3D Printen: door de afmeting van het Motorblok is ervoor gekozen om dit te gaan printen op de German RepRap X1000 welke een printbereik heeft van 1000 x 800 x 600mm.

Hieronder het uiteindelijke resultaat. Het geprinte Harley Blok weegt nu 14 kg en hangt nu regelmatig in de frames van VG Motorcycles